Bedevaart Lourdes LO1874 - dag 6

zaterdag 6 oktober 2018 | Ineke Huitema

Het zit er op, het was een mooie reis en vandaag gaan we naar huis. Alles staat al in de hal klaar als we samen in processie, met vaandel en onze parochiekaars naar de zendingsvieren in de Sint Jozefkapel lopen. De kaars krijgt een mooie plaats op het altaar en pastoor Bakker legt uit wat de betekenis is. Pastoor Bakker is onze federatie pastoor: RK Federatie Vlietstreek en deze bevat de parochies Sint Maarten (Voorburg), Trinitas (Leidschendam) en Bonifatius (Rijswijk).
Na de mooie viering lopen we in processie naar de kaarsenstandaards, tegenover de Grot, op de Prairie. Ook enkele pelgrims uit andere groepen sluiten zich bij ons aan. Een korte ceremonie waarbij pastoor Bakker de kaars aansteekt en nog een gebed uitspreekt: al onze intenties zijn verwerkt in de kaars en deze kaars blijft achter als wij vertrekken.

Een van onze pelgrims, John, leest nog een zelfgemaakt gebed voor als we bij Maria afscheid nemen, het is een mooi moment, al is het qua tijd wel een beetje krap. We moeten flink doorlopen om op tijd in het hotel terug te zijn en het is zo verschrikkelijk druk door de grote Rosaire bedevaart.

In het hotel krijgen we nog een koude lunchschotel en de bus brengt ons na het afscheid van de hotelmedewerkers in ruim 2 uur naar vliegveld Toulouse. Hier moet het een en ander geregeld worden voor de mensen die rolstoelbegeleiding nodig hebben en blijkt de security check, schoenen uit, tassencontrole en soms zelfs fouilleren toch wel voor een aardige oponthoud te zorgen. Gelukkig passeert iedereen de douane en kunnen we na een kop koffie ons melden bij de gate voor vertrek.
Keurig op tijd en de vlucht verloopt prima. Een lekkere snack en een kop koffie en ondertussen napraten over de mooie reis van afgelopen dagen.

Bij aankomst op Schiphol koffers van de band, en dan in de bus van Van Gompel. Wat een verrassing: een lunchpakketje! Iedereen was aangenaam verrast en het smaakte prima! Heerlijk: een krentenbol en een broodje kaas! Echt Hollands.
Heel vlot zijn we weer in Leidschendam en een hartelijk afscheid volgt. De datum voor de reünie wordt al stiekem gepland en afspraken worden gemaakt.
Afgelopen is de reis.
Afgelopen? Welnee, de volgende ochtend is vrijwel iedereen van de Sint Martinuskerk al present voor de H.Mis van 9.30 uur. Er wordt geknuffeld en gepraat, gelachen en nog even een traantje weggepinkt. Er zijn er zelfs 2 die hun keycord om hebben gedaan, om het gevoel van Lourdes nog even vast te houden. En mooi dat pastoor Bakker de bedevaart ook nog noemt bij de viering.
Hij benoemt zelfs dat we namens alle parochianen een intentiekaars hebben achtergelaten.
En, op de dagkalender staat het ook vermeld: Een kaars kan duizenden andere kaarsen aansteken zonder haar eigen levensduur te verkorten. Hoe waar.
Wij zijn weer thuis, maar de kaars brandt en in onze harten blijft het vlammetje van Lourdes nog heel lang ons verwarmen. We mogen dit uitdragen naar anderen en hopen dat ook zij een keer mee gaan om het zelf te kunnen beleven!