Op bezoek bij Maria!

donderdag 25 oktober 2018 | Ben Harmers

Volgens overlevering is op 11 februari 1858, de Heilige maagd Maria, de moeder van Jezus, verschenen aan de 14 jarige herderin Bernadette Soubirous. Dit gebeurde tot 16 Juli 1858 nog 17 keer in een nis van een bestaande grot in het dorpje Lourdes. Lourdes ligt aan de rivier de Gave aan de voet van de Pyreneeën in het zuiden van Frankrijk. In de jaren die volgden, heeft de katholieke kerk uitvoerig de verschijningen onderzocht! De kerk kon niet anders concluderen dan dat de verschijningen echt gebeurd moesten zijn. Bij de één van de verschijningen gaf Maria, Bernadette de opdracht om er bij de geestelijken op aan te dringen dat Lourdes een plek moest worden waar mensen op bedevaart konden gaan en dat er een kerk bij de grot gebouwd moest worden. Zo geschiedde!

Ik was in 2014 één van de (achteraf) gelukkigen die met een aantal vrienden op bedevaart naar Lourdes mocht. Als ongelovige, sceptische en bevooroordeelde ging ik op bedevaart met de gedachte, baad het niet dan schaadt het zeker niet! Eenmaal in Lourdes werd ik geraakt door de energie, de devotie, het geloof en Maria! Wat er toen met mij gebeurde kan ik jullie niet vertellen maar dat ik anders naar huis ging dan dat ik gekomen was, is zeker! Van jl. 26 september tot en met 1 oktober ben ik voor de derde keer (als vrijwilliger en als pelgrim) naar Lourdes geweest. Met zo'n kleine 300 mensen, valide en minder valide, gaat het per vliegtuig naar Lourdes. Zes dagen ben ik naast pelgrim, ook vrijwilliger en duw ik minder valide mensen in hun rolstoel door Lourdes. Duwen van hotel naar het heiligdom en de kerken die in overvloed aanwezig zijn. Van 's morgens vroeg tot 's avonds laat ben ik als vrijwilliger druk met het anderen naar de zin te maken! Kan ik zelf ook nog pelgrim zijn en geniet ik dan zelf ook nog? Zeker wel, ik geniet van het plezier wat ik anderen mag geven, dat ik anderen mag helpen, dat ik gezegend ben daar te mogen zijn en dat te mogen doen. Als je dan een moment voor jezelf hebt, zit je op zaterdagavond bij de grot, waar ooit Maria aan Bernadette is verschenen en geniet je van een zanggroep uit Colombia die Maria liederen zingen.
Als dan de devotie en ingetogenheid achter de rug is, is het tijd voor ontspanning in het kantoor boven de rivier de Gave. Midden op de brug bevind zich een kroeg (ons kantoor) " Jeanne d'Arc " bekend bij alle pelgrims die ooit in Lourdes zijn geweest. Daar schenken ze halve liters Duits bier en is de gezelligheid altijd aanwezig! Zes dagen Lourdes maakt je lichamelijk moe maar geestelijk een stuk rijker. Ben je na een paar dagen thuis weer geland van een reis vol emoties en het ontmoeten van nieuwe vrienden. Lourdes vrienden van over de hele wereld waarmee je bij Maria verbinding hebt gekregen, samen deel je iets moois! Het geloof in Maria!