Bedevaart Israël IS1821 - dag 6

maandag 19 november 2018 | WestlanDrenthe

‘Pelgrim en toerist’

Voor de afwisseling hebben we vandaag een echte toeristische dag gehad. Een verschil met gisteren, dat een meer religieus en spiritueel karakter had.

Vandaag hebben we het fort Massada bezocht. Fantastisch hoe 2000 jaar geleden door Herodus de Grote, een megalomaan fort is gebouwd op 400 meter hoogte, met onder meer een ingenieus irrigatiesysteem. Hierdoor was niet alleen land- en tuinbouw mogelijk, maar ook zwembaden en rituele reinigingsbaden. Je hebt er een prachtig uitzicht over de Dode Zee. De hele ochtend brengen we door in/op Massada.

We lunchen in Qumran. Qumran is een plaatsje op de Westbank. In de buurt van de ruïnes bevinden zich elf grotten, waarin de Dode Zee-rollen zijn gevonden, waaronder zich, naast afschriften van niet-Bijbelse religieuze boeken, de oudste handschriften van het Oude Testament bevinden die we kennen. In het algemeen wordt aangenomen dat de bewoners de rollen in de grotten hebben verborgen.
Na de lunch maken we een korte wandeling langs de overblijfselen van het dorpje.

De rest van de middag brengen we door aan en drijvend in de Dode Zee. Drijven op de rug in het zoute water is een unieke ervaring.
De modderbaden maken ons jaren jonger en geven ons een babyhuidje!

Na het diner gaat een deel van de groep met Danja onze gids met de bus op tour ‘Jeruzalem by night’.