Zo blij als een kind: aangekomen in Panama-stad

dinsdag 22 januari 2019 | Bisdom Haarlem-Amsterdam

Vanuit Soná zijn we met de bus naar Santiago gereden. Daar kwamen we samen met alle pelgrims die in het bisdom Santiago de Veraguas verbleven. We vierden met pelgrims uit onder andere Colombia, Dominicaans Republiek, de Filipijnen, Duitsland en Honduras een openingsmis voor de WJD met de bisschop van Santiago.

Voor het eerst werd Engels de voertaal onder de pelgrims en waren er gesprekken tussen meerdere nationaliteiten. Een waar feestje als voorproefje op de WJD met de tientallen vlaggen en honderden aanwezigen. De nacht brachten we door in een internaat. Een kort nachtje, omdat we om vijf uur in de ochtend al vertrokken naar Panama-stad. Een rit die voorspoediger verliep dan verwacht. Rond het middaguur kwamen we aan in Panama-stad, waardoor we een spontane vrije middag hadden.

Zo blij als een kind

Bij aankomst werden we uiteraard weer warm ontvangen, hoewel de vrijwilligers een zetje nodig hadden van onze Spaanssprekende priester Mauricio (aartsbisdom Utrecht). Overal blijkt de grote blijd­schap van de Panamezen. Vele bestuurders drukken hun claxon in bij het zien van groepen pelgrims. De vrije middag werd doorgebracht in het winkel­cen­trum van Panama-stad. We konden eindelijk weer eens een wat Westerse maaltijd nuttigen: bijv. Mac Donalds of Subway. Daarna hebben jongeren als een kind zo blij in een speelhal gespeeld. Racen op een motor, dansen zoals Just dance en airhockey. Bisdom Haarlem-Amsterdam en aartsbisdom Utrecht daagden elkaar uit in een potje airhockey met als grote winnaar bisdom Haarlem-Amsterdam.

Mgr. Hendriks gearriveerd
Mgr. Hendriks landde rond half vijf op het vliegveld Tocumen in Panamastad en sloot zich om zes uur aan bij de jongeren die op het punt stonden hun gastgezinnen te ontmoeten. De gastgezinnen werden hartelijk ontvangen door de Nederlandse groep onder luid geklap en gejuich. Om half negen werd de H. Mis gevierd waarin Mgr. Hendriks voorging. Zoals we gewend zijn een waar feestje. Met het aansluiten van Mgr. Hendriks zijn we nu helemaal compleet.
Klaar om de WJD in te gaan!!!

  

 

Carolien Hoogenboom

Bron: Bisdom Haarlem-Amsterdam, 2019