De Inspiratiereis van RO1903 “De Waterkant'' dag 5

woensdag 10 april 2019 | Groep De Waterkant

Woensdag 10 april 2019

Deze laatste morgen van de reis gaat de wekker vroeg (6.15uur) want er staat veel op het programma. Na een goed ontbijt en uitchecken bij de balie stappen we weer in de comfortabele bus die ons naar het Vaticaan brengt. We gaan namelijk op audiëntie bij Zijne Heiligheid Paus Franciscus! En wij niet alleen, maar duizenden en duizenden andere mensen van over de hele wereld. Helaas werkt het weer niet helemaal mee want het begint te regenen. Paraplu’s en poncho’s domineren al snel het Sint Pietersplein.

Na geduldig wachten is er opeens beroering, groot gejuich, mensen gaan staan, op stoelen, zwaaien: de Paus komt eraan! In een open wagen wordt hij over afgezette paden door de menigte gereden. We hadden het geluk hem van dichtbij te kunnen zien en dat zelfs twee keer. De Paus houdt een toespraak en leest het Evangelie, wat vervolgens in maar liefst in 7 talen wordt vertaald. We zijn echt een wereldkerk!
Voor de diehards onder ons.. het is toch wel een uitdaging om tot het einde te blijven gezien het slechte weer….is er tot slot de zegen van Paus Franciscus.

Met een goed gevoel dat het toch echt de moeite waarde was verhuizen we naar de Friezenkerk. Om even na te praten onder het genot van een kop koffie. Vervolgens gaan we per bus richting een typisch Italiaanse pizzeria voor een zeer smakelijke lunch.

Onderweg kunnen we nog snel even de Santa Maria in Cosmedin bezoeken. Deze kleine kerk is beroemd geworden vanwege de ‘mond der waarheid’. Oorspronkelijk een oud putdeksel, waar een god van de rivier op afgebeeld is. De mythe wil dat de mond de hand van leugenaars die de hand in de opening leggen zal afbijten. U begrijpt…voor velen een spannend moment dat moet worden vastgelegd!

Na de lunch is het tijd om de laatste van de vier grote basilieken, de St Paulus Buiten de Muren, te bezoeken. Opnieuw één van een overweldigende grootsheid en schoonheid. In deze kerk ter ere van apostel Paulus tref je de mozaïeken van alle, maar liefst 266 verschillende pausen.

En toen werd het tijd ons richting vliegveld te begeven. Een korte tussenstop bij een abdij gaf ons ook nog kans wat laatste snuisterijen, souvenirs aan te schaffen. Maar nu was het toch echt huiswaarts! Dat verliep weer zonder problemen, met slechts een kleine vertraging vertrok het vliegtuig. Tijdens de busreis van vliegveld naar Ursem mochten we de zegen ontvangen van pastor Nico, een waarlijke afsluiting van onze reis.

Met grote dankbaarheid kijken we terug. Dankbaar voor de perfecte organisatie…de gezelligheid….het enthousiasme….en vooral de inspiratie door medereizigers, Yvonne, pastor Nico en Pastor Eric. Het is een groot voorrecht dit te hebben mogen meemaken!


door Peter Bakker