Fietsreis Lourdes en Santiago - HL1982 Dag 2 en 3

maandag 12 augustus 2019 | Pieter Marcelis

Zondag 11 augustus, Scherpenheuvel – Maubeuge

Dag twee alweer, uitgerust en met een lach op ieders gezicht verzamelen met zijn allen bij het ontbijt. Zoals elkaar is dit weer uitgebreid en goed verzorgt door de paters.

Om acht uur is het dan tijd om naar de kerk de te gaan. Het immers zondag en het is ook nog een bedevaart, dus dit hoort er wel bij. Blijken we toch wel een beetje op tijd te zijn, de viering begint namelijk pas om half negen. Geen probleem, ook over het heiligdom van Scherpenheuvel kan Fred een goede uitleg geven en een korte rondleiding wordt er daarom ook gegeven door hem.

Iets later dan gepland, pas rond tien uur zullen de fietsers dan eindelijk hun stalen ros gaan bereiden. Mede omdat we later vertrekken is door de catering al snel besloten om de lunch en de koffie dan vandaag ook maar om te draaien. Een beetje improvisatie tijdens een bedevaart hoort er toch altijd wel bij.

Op de koffiestop in Leuven gaat de lunch er dan ook goed in. Het was een pittig tochtje en 44 km fietsen maakt ze dan ook hongerig. Uiteindelijk blijft er ook geen kruimel meer over en met een goed gevoel gaan de fietsers weer verder.

De koffie houden we vandaag later, zoals gezegd pas na de lunch. Ons gebruikelijk plaatsje in Nijvel is niet bereikbaar en ook bij de plaatselijke kerk is er geen plaats i.v.m. de rommelmarkt aldaar. Na een beetje zoeken weten we dan toch nog een stukje asfalt te vinden wat nog door niemand bezet is, dan daar maar gaan staan wachten op de fietsers.

Het cultureel middagprogramma van vandaag komt helaas vanwege tijdsgebrek te vervallen. Besloten wordt om direct naar het hotel in Maubeuge te gaan. Na aankomst is het opruimen en douchen. Fris en fruitig gaat iedereen om zeven uur aan tafel bij een plaatselijk restaurantje.

Tijdens de tocht die ons naar Lourdes zal brengen zullen we ook een enkele dagen een paar opdrachten mee krijgen om uit te voeren. Vanochtend is ook de eerste opdracht mee gegeven. De fietsers en cateringmedewerkers kregen als opdracht een limerick te maken. Wel een limerick met een thema erin, BIER. Het kan ook niet anders dan als je door België reist dat het ook over bier moet gaan. Na het avondeten in het hotel worden de limericks besproken en prachtige creaties komen er ook voorbij.

Maandag 11 augustus, Maubeuge – Reims

Om acht uur staan de fietsers alweer te trappelen om te mogen starten, ze hebben er zin in. Vandaag totaal 76 km op het programma. Het zijn iets minder kilometers als gisteren, maar vandaag wel iets meer bulten.

Dat ze er zin in hebben blijkt wel. Binnen luttele tijd zijn de fietsers ook alweer aanwezig in Wimy. De koffie met wat lekkers is alweer klaargezet door de catering en dat het smaakt is aan ieders gezicht af te lezen. Maar veel tijd is er niet, fietsen dat is wat ze willen.

In Montcornet bij de kerk de Lunch en dan het dagelijks ritueel van fietsen inpakken en fietsers in de bus. Voor vanmiddag staat een bezoek aan de kathedraal van Reims op het programma en een terrasje zal daar natuurlijk niet bij ontbreken. Maar voordat het zover is krijgen we eerst nog een klein busritje. Behalve de aanwezige chauffeur heeft iedereen toch al snel zijn ogen gesloten voor een snel powernapje.

In het hotel is er ’s avonds, na het diner, nog wat tijd voor ontspanning waarbij ieder de avond op zijn eigen manier in kan vullen. Toch gaan de meeste oogjes vanavond op tijd dicht, immers morgen staat er weer een nieuw avontuur te wachten.

 

Verslag: Pieter Marcelis

Foto's: Pieter Marcelis en Laurens Wopereis