Fietsreis Lourdes en Santiago -HS1981 Dag 16 en 17

maandag 26 augustus 2019 | Thinka

Vanuit Pamplona gaat onze tocht verder naar Logroño. De opdracht voor de komende dagen luidt: maak foto’s van heiligen waarnaar jullie vernoemd zijn (doopnamen).

Vandaag staat er ongeveer 100 km op de planning, met de benodigde hoogte meters natuurlijk. Omdat het zondag is en de afstand ook te overzien, mocht de wekker vandaag wat later. We passen ons steeds meer aan het Spaanse ritme aan, dat wil zeggen: later dineren, dus ook later ontbijten.

Deze zondag kan in de boeken als de dag van de speciale pauze plaatsen. De koffiestop vindt plaats in Puente la Reina, waar we natuurlijk de eeuwen oude brug over fietsen. De lunchstop vindt plaats bij het klooster van Irache, waar ook een wijnmuseum is. Maar het is niet zomaar een wijnmuseum, het museum ligt aan de caminoroute waar jaarlijks duizenden pelgrims passeren. En die pelgrims lusten vast een slokje rode wijn, die ze bij de wijnfontein kunnen tappen. Het klooster, het museum en de wijnfontein worden door de groep bekeken, waarna onze tocht weer verder gaat. De theestop is in Torres del Rio, waar een kerk met een kenmerkende toren staat. In een nabij gelegen refugio kan dan ook een mooie stempel van de toren gehaald worden voor in het stempelpaspoort.

Door de korte etappe van vandaag zijn we op tijd in het hotel en drinken we gezellig wat. Vervolgens wordt er gedoucht en gewassen. Er is nog tijd over, dus de een doet een middagdutje en de ander verkent Logroño. De kathedraal van Logroño mag bij een stadswandeling niet ontbreken. Daarna wordt er verzameld bij het hotel voor een wandeling naar het restaurant, waar we weer allerlei lekkere dingen voorgeschoteld krijgen.

Na Logroño staat Burgos op het programma. Er wordt ondertussen al hard gewerkt aan de fotografie opdracht. Onder andere zijn de Heilige Damianus, Pius, Cornelis en Johannes gefotografeerd. Helaas zijn Maria en Jozef uitgesloten van deelname aan deze opdracht.

Vandaag start de dag met echte caminowegen. En als je dan denkt alles gehad te hebben is er ook nog een stuk rots afgebroken, gelukkig kunnen we er met een klein VNB-weggetje omheen.

De koffiestop van vandaag vindt plaats in Santo Domingo de la Calzada, waar de kathedraal met de kip erin wordt bezocht, helaas alleen van de buitenkant dit keer. De lunchstop was vandaag weer goed verzorgt door de catering. Na de lunch stond een leuke klim op het programma, 6% over ruim 3 km. De eerste 5 die boven waren werden aan het einde van de klim getrakteerd op een bui, de 2 onder aan de klim hadden geluk en bleven droog. Vervolgens een lekkere theepauze, die kort maar krachtig was, omdat er weer een bui over kwam. Van regen komt narigheid, voorzichtig voor de witte strepen en een lekke band ligt op de loer (gelukkig maar een).

Na veilig in het hotel aangekomen te zijn eerst even lekker douchen en droge kleren aan. Na het gebruikelijke wasje gaan we de stad in om de dag gezellig te evalueren met een biertje. Nog een klein rondje door de stad lopen en weer terug naar het hotel voor wederom weer een goed diner.

 

Geschreven door Thinka