Aanmelden vrijwilligersteken
Wat is een vrijwilliger? Een vrijwilliger is iemand die uit vrije wil werkzaamheden verricht, buiten een vast dienstverband. In het algemeen zijn deze werkzaamheden onbetaald of staat er slechts een onkostenvergoeding tegenover. Jullie zijn als vrijwilliger van VNB dienstbaar aan en solidair met de pelgrims die wij een prachtige pelgrimsreis gunnen, en jullie betalen daarvoor zelfs een bijdrage als je mee op pelgrimsreis gaat.
 
Vrijwilligers zijn dienstbaar én onbetaalbaar” 
De waardering voor onze vrijwilligers is groot maar meestal is het moeilijk deze waardering uit te drukken. Daarom hebben we al lange tijd een traditie van 'dankjewel'-zeggen en onze waardering uitspreken. Voorheen was er de Aartsbroederschap waar je een waarderingsteken ontving. Later kwam de VVNB die ook een waarderingsteken heeft uitgereikt. Nu beide verenigingen niet meer bestaan willen wij het reeds bestaande waarderingsteken voor contactpersonen ook uitreiken aan de reisvrijwilligers. Je betrokkenheid bij VNB wordt daarmee ook uiterlijk zichtbaar door het insigne dat we aan jou willen geven en dat je kunt dragen op bijeenkomsten en reizen van VNB.

Drie kleuren
Het aantal jaren waarin jij actief bent als vrijwilliger drukken wij uit in een insigne met een eigen kleur:

  • Ben jij 5 jaar vrijwilliger? Dan ontvang je een bronzen speld
  • Ben jij 10 jaar vrijwilliger? Dan ontvang je een zilveren speld
  • Ben jij 25 jaar vrijwilliger? Dan ontvang je een gouden speld

Er zijn ook vrijwilligers die al vele jaren langer bij onze vereniging horen. De vrijwilligers die 40 of zelfs 50 jaar betrokken zijn bij VNB willen we nog meer in het zonnetje zetten. Wij nodigen hen uit om zich aan te melden en aan het einde van de VNB dag willen we met hen (samen met hun – eventuele - partner) de maaltijd gebruiken. Een welgemeend dankjewel voor zoveel en zo’n lange betrokkenheid.

Uitreiking insigne
Waar kunnen we de uitreiking beter laten plaatsvinden dan op onze VNB-dag. Bij de uitreiking van het insigne op de VNB-dag vragen we je ook om een gelofte uit te spreken om voor jezelf te benadrukken dat je betrokken en actief bent voor VNB:

“Ik aanvaard dit insigne als teken van waardering voor mijn inzet voor pelgrims van VNB in Nederland en daarbuiten. Deze dankbaarheid mag zichtbaar aanwezig zijn door het dragen van deze waarderingsspeld. Ik zal het insigne dragen als een waardevol symbool en beloof me te blijven inzetten voor VNB. Zo maken we het mogelijk dat velen op pelgrimsreizen komen tot betekenisvolle ontmoetingen met anderen, met jezelf en met God”.

Aanmelding 
Wil je een waarderingsspeld krijgen meldt je dan aan voor de VNB-dag 2020. Daar kom je de vragen m.b.t. het waarderingsteken vanzelf tegen.  Let op: je kunt alleen een insigne uitgereikt krijgen als je aanwezig bent! Kun je niet komen? Meld je dan het volgende jaar aan. Als je nu tien jaar actief bent krijg je de zilveren speld en niet ook de bronzen speld. Voor de gouden speld geldt hetzelfde. Wie 40 of 50 jaar actief is en de gouden speld nog niet heeft, ontvangt tijdens eucharistieviering de gouden speld.